Haber

Bakan Uraloğlu: Şehirler daha erişilebilir olacak

ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi ziyarette bulunmak üzere gittiği memleketi Trabzon’da Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Projesi’nin açılış törenine katıldı. Bakan Uraloğlu, Akçaabat ilçesi, Meydan bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı’ndaki yolculuk talebine cevap verecek Trabzon Raylı Sistem Hattı için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

Bakan Uraloğlu ayrıca insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenilir entegre ulaşım sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla Türkiye Yüzyılında dünyada öncü olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerine dikkat çekti. Ulaşım ve bağlantı yatırımlarını kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak gördüklerini belirten Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son dönemde 100 yıllık bir çalışma yürüttük. 22 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 250 milyar dolar yatırım yaptık. “Bundan sonra 2053 yılına kadar yaklaşık 195 milyar dolar yatırım öngörüyoruz. Bunu da planladık.”

Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüleri, İzmir-İstanbul otoyolu, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara otoyolları gibi dev projeleri hayata geçirdiklerini belirten Uraloğlu, “Her noktayı hızlı bir şekilde birbirine bağlayabiliyoruz. Ülkemizin yüksek standartlı bölünmüş yollarıyla, bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 29 bin 500 kilometreye, otoyol uzunluğumuzu 1714 kilometreden yaklaşık 3 bin 700 kilometreye çıkardık, demiryolu ağımızı 10 bin 948’den artırdık. Kilometreyi 14 bin 165 kilometreye çıkardık, mevcut demiryolu ağımızı neredeyse sıfırdan yeniledik, hem elektrifikasyon hem de sinyalizasyon altyapısını kurduk, yine yüksek hızlı tren yokken 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı tren ağını sıfırdan inşa ettik. 2002 yılından bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık. “Terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan yaklaşık 338 milyona çıkardık. Dış sınırlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş bulunurken, uçuş ağımıza 283 yeni nokta ekleyerek dünya çapında 343 noktaya uçmaya başladık.” dedi.

Bakan Uraloğlu, denizcilik alanındaki uluslararası liman sayısını 152’den 190’a, tersane sayısını 37’den 85’e, yat bağlama kapasitesini ise 8 bin 500’den 25 binin üzerine çıkardıklarını söyledi. Karadeniz ve Trabzon’da ulaşımın ana arteri olan Karadeniz Sahil Yolu’nu da bu dönemde tamamladıklarını belirten Uraloğlu, “Zigana tünelini, Maçka tünellerini, Tanjant yolunu tamamladık. En değerli kısımlarını bitirdik. Yasal Bulvarı yeniden trafiğe açtık. Şu anda Boztepe-Değirmedenre bağlantısı üzerinde çalışıyoruz.” “Aynı şekilde Maçka Yolu’nu da doğrudan sahile bağlayacak tünel çalışmalarını da hızla yürütüyoruz. Kışın geçilmesi mümkün olmayan KOP’ta da tünel çalışmalarımızı hızlandırdık.” söz konusu.

Öncelikli olarak yapılması gereken mevcut Trabzon Havalimanı inşaatına başladıklarını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Trabzon’a yeni havalimanı yapılması için çalışmalara başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körükler ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış sınırdan gelen yolcu terminali ve CIP binası acil oldu. 3.240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 110 bin metrekarelik, 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayıp ihale sürecini başlatmak istiyoruz. Daha sonra Trabzon Havalimanı’nın üretim sürecini başlatmış olacağız. Tamamlandığında inşallah önümüzdeki yıllarda Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok değerli bir yapıyı hayata geçirmiş olacağız.”

nazilli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu